{ "title": "Apış Arası Sivilce", "image": "https://www.apis.gen.tr/images/apis-arasi-sivilce-5003.jpg", "date": "19.01.2024 17:06:45", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Apış Arası Sivilce, erkeklerde ve kadınlarda görülebilen rahatsız edici, zaman zaman koku ve kaşıntıya sebep olan bir rahatsızlıktır. Genellikle bir hastalığa bağlı olmamakla beraber genital bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Apış arasındaki sivilceler, bazen küçük ve çabuk geçen sivilceler olur bazen ise son derece ağrılı, içleri dolu ve kişinin yürüyüşünü veya oturup kalkmasını zorlaştıran akneler haline gelebilirler. Apış arası sivilcelerini çıbanlardan ayırmak gerekir. Sivilce içi dolu kızarıklıklar şeklinde görülürken, çıban, sert, rengi mora çalan, içi irin ile dolu olur.

Apış Arası Sivilce Neden Olur?

Apış arasında sivilce genellikle yaz aylarında sıcaklığın artması ile apış arasında terleme ile görülebilir. Normal kilonun üzerinde olan kişilerde apış arasında terleme ile sıklıkla görülen sivilceler, kaşıntıya ve buna bağlı olarak tahrişe ve sızlamaya sebep olabilirler. Apış arasında sivilce oluşumunun en önemli sebeplerinden biri yanlış epilasyon yöntemidir. Özellikle tıraş etme yönteminde yeterli hijyen sağlanmaz ise kıl köklerinde biriken bakteriler enfeksiyona sebep olur ve bu da sivilceye sebep olur. Bu durumdan kurtulmak için epilasyon yöntemini değiştirmek yani zaman zaman farklı yöntemler kullanmak ve mutlaka tam hijyen sağlamak gerekir. Apış arası bölgesinin temiz tutulması ve kuru olması önemlidir. Apış arasında oluşan sivilcelerin büyük bir kısmı kıl kökü iltihaplarına bağlı olsa da bazen birtakım genital hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkar.

Apış arasında oluşan sivilceler geçmeyen ve kronikleşen bir hal almaya başlar ise mutlaka bir dermatologa görünmek gerekir. Bu bölgede genellikle yağ folikülleri sayesinde oluşan akneler ve sivilceler yeterli hijyen sağlanmaz ve tedavi edilmezse kıl dönmesine sebep olabilir veya ağrılı yaralar oluşturabilirler.

Apış Arası Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

Apış arasında sivilce problemi yaşayan kişiler öncelikle bir dermatoloğa başvurmalı ve sivilcenin sebebi araştırılmalıdır. Sadece kıl kökü iltihabından ya da bölgedeki yağ fazlasından kaynaklanan sivilceler, epilasyon yöntemini değiştirerek ve bölgenin pH ını düzenleyerek tedavi edilebilir. Bir mantar oluşumu ile var olan sivilceler için semptomatik tedavi uygulamak gerekir. Sentetik iç çamaşırları tercih etmemek, aşırı sıcaklarda terleyen bölgeyi kuru tutmak ve apış arası bölgesi için üretilen temizlik malzemelerini tercih etmek sivilce oluşumunu engelleyecektir. Sivilceler akneye dönüşüp renk değiştiriyor ise mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Bu durum genital hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle umumi alanlarda tuvalet kullanan kişilerde bulaşma sık görülür. Yağlı besinlerden uzak durmak, sigara tüketimini azaltmak ya da bırakmak, bölgeyi sürekli kuru tutmak sivilce tedavisinde yardımcı olacaktır.
" } ] }