{ "title": "Apış Arası Yaraları", "image": "https://www.apis.gen.tr/images/apis-arasi-yaralari-8944.jpg", "date": "21.01.2024 22:33:07", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Apış arası yaraları, çok çeşitli sebeplerle oluşmaktadır. Apış arası yaraları genellikle yaz aylarında gözlemlenir. Havanın sıcak olması, devamlı dışarıda olmak, kalın giysiler giymek, vücudun nefes almasını önlemek apış arasında pişiğe, isiliğe ve kızarıklıklara yok açmaktadır. Apış arası yaraları kişiye zor anlar yaşatmaktadır. Sosyal aktivitelerinde, meslek hayatında, günlük işlevlerinde sıkıntılı anlar yaşamasına neden olmaktadır. Kişinin bazen yedikleri yiyecekler bazen de nedenini bilemediği bir durumdan ötürü apış arasında yara oluşması kişide acı ve yanma hissi oluşturur. Apış arasındaki acı ve yanma hissi birçok problemler yaşamasına sebep olur. Bu gibi durumlarda evde zaman geçirmeyi ve hafif, ferah bir gecelik giyinmeyi tercih etmelisiniz. Yara olan bölge hava ile temas ettiğinde iyileşme süreci çok daha çabuk olacaktır. Yara bölgesine sabun veya kimyasal temizleyici ürünler sürmemek yara bölgesine fayda sağlayacaktır. Apış arası yarası yaz aylarında ise günde 1-2 kere sade suyla yıkanıp iyice kurutulmalıdır. Yara pişiğe benzer özellikler taşıyorsa veya isilik şeklindeyse pişik kremi kullanabilirsiniz. Fakat yara ağrılı, büyük çaplı, irinli, kötü kokulu, akıntılı bir yapıya sahip ise zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Gerekli muayene ve tahliller sonucunda yaranın neden çıktığı hakkında size bilgi verilecektir.

Apış arası yaraları sebepleri arasında yer alan unsurlar

Yanlış iç çamaşırı seçimi: Özellikle yaz aylarında sentetik ve ipek iç çamaşırı giyinmek apış arasında terleme oluşturur ve deride terin fazlaca kalması apış arası pişiğe veya apış arasında yara oluşumuna neden olmaktadır.

Sıcak havalarda uzun mesafe yürümek: Uzun mesafe yürümek, apış arasında sürtünme oluşturan bir eylemdir. Sıcak havalarda fazla yürümek terleme eşliğinde apış arasında sürtünme oluşumu apış arasında yara sebepleri arasındadır.

Hava almayacak kıyafetler giymek: Sosyal hayatta vücudun havasız kalmasını sağlayacak dar kıyafetler giyilmesi apış arasında yaralar oluşmasına neden olmaktadır.

Apış arası mantar oluşumu: Mantar oluşumu o bölgede yara oluşumuna neden olmaktadır. Halka şeklinde kızarıklıklar deride pullanmalar ve kaşıntıdan kaynaklı tahrişler apış arasında yara oluşumunda etkili olmaktadır.

Böcek ısırmaları: Böcek ısırmaları ve bu ısırıkların oluşturduğu kaşıntı zamanla apış arasında yara oluşturur. Böceğin ısırdığı yer ve kaşıntı sonrasında tahriş olan bölgede yaralar gözlemlenir.

Apış arası temizliğinde kimyasal içeren ürünler kullanmak: Kimyasal içeren ürünler vücuda zarar vermektedir ve fazla kullanıldığında yüzeysel tahrişlere neden olur. Apış arası temizliğinde saf ve doğal sabun kullanmak veya eczanelerden uygun ürünü almak en doğru olandır.

Apış arası temizliğine önem vermemek: Geciken ağda zamanları bu bölgede terlemeyi daha kolaylaştırır ve hijyenden uzaklaşır. Bu durum apış arasında yaralar oluşmasına neden olmaktadır.

Apış arası tahrişi: Apış arasında herhangi bir kaşınma olduğunda sert bir şekilde kaşımak banyo sırasında sert liflemek ve daha birçok neden tahrişe yol açar ve bu bölgede yara oluşturur.

Fazla kilo: Fazla kilo sonucu büklüm katlarının arasının nefes alamaması apış arasında yara oluşumlarının en büyük nedenlerindendir.

Kadınlardaki regl dönemi: Kadınlar bu dönemlerde hijyenden uzak, bol terleme ve bir de regl dönemindeki kanamalara maruz kaldıkları için bu dönemde apış arası yaraları ile sık karşılaşılır.
" } ] }