Apış Arası Egzama Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Apış Arası Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Apış Arası Egzama:

Apış arasında ortaya çıkan egzamanın çeşitli nedenleri olabilir. Genelde deride kızarıklık, şişme, kaşıntı ve deride dökülme gibi belirtilerle kendini gösterir. En önemli belirtisi, deri üzerinde kızarıklık ve bu kızarıklığın üzerinde kabarcıklar oluşmasıdır. Egzamanın akut, kronik, yaş veya kuru egzama gibi türleri vardır.

Apış Arası Egzama Türleri

Kenarlı Hebra Egzaması

Kenarlı hebra egzaması, apış arasında ve uylukta görülür. Dermatofitoz adı verilen bir mantar enfeksiyonundan kaynaklanır ve daha çok erkek hastalarda görülür. Kaba etin içinde kenarlı, girintili çıkıntılı ve ortası dış tarafına göre daha soluk olan kırmızı lekeler ortaya çıkar. Lekeler ya bir tarafta ya da iki tarafta olabilir. Genelde kaşıntılıdır ve kenarlarında kabarcıklar bulunur. Bu tür egzamalar mantar ilaçları ile tedavi edilir.

Seboreik Egzama

Seboreik egzama, genelde sebore'nin bulunduğu bölgelerde görülür ve kırmızı, pullu ve yağlı bir görünüme sahiptir. Bu egzama türü sadece apış arasında değil, saçlı deride, kaşların üzerinde, burun ve yanak oluklarında, kulak arası bölgesinde ve göğüs kemiğinin bulunduğu bölgede de görülebilir. Bu hastalıkların sınırları pek belirgin değildir. Tedavisi genellikle olumlu sonuç verir, ancak bu hastalıkların nedenleri tam olarak bilinmediği için tekrarlama olasılığı yüksektir.

Egzamanın Görülme Olasılığı

Egzama, her insanda görülebilen ve hatta en sık rastlanan deri hastalığıdır. "Malphigi mukoza" adı verilen cisimcikler sıvıyı emer ve hücrelerin birbirinden ayrılmasına neden olur. Bu süreçte hücreleri birleştiren bağlar kopar ve üst derinin bulunduğu yerde kabarcıklar oluşur. Egzama, bu şekilde birçok evreden geçer. Kızarıklık, kabarma ve akıntı bu evrelere örnektir. Ancak bu evreler her zaman aynı anda bulunmaz ve bazı evreler diğerlerine göre daha belirgin olabilir. Egzama, çok akıntılı ve kaşıntılı olabileceği gibi sürekli de olabilir.

Apış Arası Egzamaya Neden Olan Etkenler

Egzamaya neden olan birçok etken vardır. Örneğin, apış arasının havasız kalması, temiz ve hijyenik tutulmaması, apış arasının enfeksiyon kapması bu bölgede meydana gelen egzamaların birkaç nedenidir. Ayrıca, zamansız bir şekilde uygulanan ilaçlar, deterjan veya çamaşır suyuna maruz kalınması da egzama oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu durum genellikle ev kadınlarında görülür. En sık görülen egzama şekli ise kozmetiklerden veya saç boyalarından kaynaklanır. Güzellik malzemeleri, özellikle kokulu olanlar, sayıca çok fazla yüz egzamasına neden olurlar. Mesela ojeler, tırnakta egzamaya neden olmaz ama göz kapaklarında egzama meydana gelmesine yol açar. Egzamaya neden olan bir diğer etken ise giysilerdir. Kauçuk ve sentetik ile üretilmiş dokumalar, kişinin vücudunda egzama rahatsızlığının oluşmasına yol açar.

Apış Arası Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzamanın akut evresinde bazı eski tedavi yöntemleri hala önem taşır. Bu evrede ıhlamur ile deriyi ıslatmak, taze domuz yağı ile hazırlanan hamur kompreslerini egzamanın bulunduğu bölgeye uygulamak, egzamanın oluştuğu bölgede çok fazla akıntı varsa gümüş nitrat eriyiğini bu bölge üzerine sürmek gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca egzama oluşumundan sonra hemen bir doktora başvurmak, tedavi sürecinin kolay bir şekilde atlatılmasını ve hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlar. Bu dönemde doktorun vereceği ilaçlar önemlidir ve egzamanın daha fazla artmasına neden olacak yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu nedenle, doktorun verdiği direktiflerin dışına çıkılmamalıdır. Ayrıca, temizlik malzemeleri ve kozmetik ürünleri gibi egzamaya neden olan ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Apış arası temiz tutulmalı, temiz iç çamaşırları giyilmeli ve doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Düzenli bir şekilde kullanılan ilaçlarla apış arasında meydana gelen egzamanın hızlı bir şekilde geçtiği gözlemlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Devran

28 Nisan 2024 Pazar

Doktora gittim sabun ve krem verdi uyguladim ama daha büyük oldu ve çok kaşınıyor :(((

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Devran,

Yaşadığın sorunun daha da kötüleşmesi üzücü. Doktorunun verdiği tedaviye rağmen durumun kötüye gitmesi, belki de farklı bir tedavi ya da baska bir doktorun görüşünü alman gerektiğini gösterebilir. Öncelikle, doktoruna bu durumu mutlaka bildir ve onun önerilerini dinle. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Calut

Problemli bölgeyi asla nemli bırakmayın. Devamlı kurutarak o bölgedeki nemi alın. Uygun ürünlerle yıkadıktan sonra o bölge üzerinde yumuşak bir havlu bekletin. Sıcak havalardan sakının ve kalırken tahriş etmeyin. Size tavsiyemiz eve gelir gelmez pamuklu ve geniş pijamalardan giyinin. Tavsiyelerimizin işe yaratacağını ümit ediyoruz. Acil şifalar diliyoruz. İyi günler diliyoruz

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni